Follow

Radio

Mediapaspoort moet kind beschermen BNR radio

Kinderen gebruiken steeds vaker tablets, computers en smartphones. Maar daar kleven ook risico's aan. Op ongeveer zeshonderd basisscholen krijgen kinderen vanaf vandaag les om ze bewust te maken van de risico's op internet.

Liesbeth Hop is directeur van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij, die samen met de Radboud Universiteit dit lespakket ontwikkelde. Deze Academie hield zich al langer bezig met het geven van medialessen aan de bovenbouw van het basisonderwijs, maar gaat de lessen nu al vanaf de eerste groep aanbieden. Aan het eind van groep 8 ontvangen de kinderen een 'mediapaspoort'. "We zijn erachtergekomen dat we veel eerder met die lessen moeten beginnen. Kinderen van 3 à 4 gebruiken al een tablet.

Klik hier voor de radiouitzending.

‘Elk kind krijgt tegenwoordig een label’

ditisdedag18 07‘We hebben een soort beeld gecreëerd van het ideale kind. Een kind dat altijd vrolijk is en door het leven huppelt. Als dit niet het geval is dan denken we dat er gelijk iets aan de hand is en plakken we er een label op. Ik vind dat een zorgelijke ontwikkeling.’

Dat zegt opvoedcoach Liesbeth Hop in Dit is de Dag. 

Ze bezocht afgelopen week de succesvolle animatiefilm Inside Out. Een film over de binnenwereld van een 11-jarig meisje. In de film zie je wat er in het hoofd van het meisje omgaat en worden emoties uitgebeeld in animatiefiguurtjes.

Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

Liesbeth Hop bij Dit is de Dag: YouTube bestaat 10 jaar

Youtube10jaar230415Jawed Karim, een van de oprichters van YouTube, plaatste vandaag precies 10 jaar geleden de allereerste video op het online videoplatform. Miljarden video’s volgden. En van veel van die video’s kun je heel veel leren. 

Inmiddels is youtube het niveau van grappige filmpjes ontstegen en staan er ook steeds meer educatieve video's online. Renze Klamer ontdekte dat veel docenten anno 2015 zelfs niet meer zonder youtube zouden willen lesgeven. 23-04-2015.

Klik hiernaast op de afbeelding om de uitzending terug te luisteren.

Alle kinderen aan het 'media-paspoort'?

gijs2.0
Cyberpesten, sexting, reclame, pornosites…dat het internet voor kinderen een plek is met allerlei risico’s, dat weten we inmiddels. Maar wat doen we eraan? Het ‘media-paspoort’ kan een oplossing zijn. Maar wat is het precies? Liesbeth Hop bij radio uitzending Gijs 2.0. 18-02-2015. Klik op de afbeelding hiernaast om terug te luisteren.

Kan Supernanny onze ettertjes heropvoeden?

nannyBij RTL4 gaat een nieuw opvoedprogramma van start met de bekende Engelse supernanny Jo Frost. Frost toert daarin met een speciale camper door Nederland om tips te geven aan ouders van onhandelbare kids. Schieten machteloze ouders daar iets mee op? Of is de serie vooral goed voor de kijkcijfers? Renze Klamer zocht het uit en Liesbeth Hop is te gast bij radio programma Dit is de Dag. 03-03-2015.
 
Klik op de afbeelding om terug te luisteren

Jeugd en reclame in Nederland, het belang van educatie

Graag sturen wij u hierbij een inhoudelijke visie rondom het thema Jeugd en Reclame.
 
Dit naar aanleiding van een aantal belangrijke ontwikkelingen op dit gebied, zoals de Alliantie van partijen zoals de Consumentenbond, Hartstichting, Vereniging van Kinderartsen, die gisteren aankondigden te gaan pleiten voor een verbod op kindermarketing voor kinderen onder de 13 jaar.
 
Stichting Media Rakkers en de Nationale Academie voor Media & Maatschappij leveren met deze brief graag een bijdrage aan de landelijke discussie en benadrukken graag het belang van educatie in een wereld met internationale en mobiele media rondom kinderen.
 
 
Ditisdenacht
Stichting Media Rakkers en de Nationale Academie voor Media & Maatschappij leveren met deze brief graag een bijdrage aan de landelijke discussie en benadrukken graag het belang van educatie in een wereld met internationale en mobiele media rondom kinderen.
 
Luister ook naar EO radio programma Dit is de Nacht met Liesbeth Hop over de risico's van kindermarketing.
 
Klik hiernaast op de afbeelding om de uitzending terug te luisteren. 17-02-2015.

Liesbeth Hop bij Pauw

Uitzending Pauw 22-05-2018: 'We mogen als ouders niet de illusie hebben dat we onze kinderen altijd kunnen beschermen tegen de minder leuke kanten van Sociale Media, maar we kunnen wel zorgen dat zij altijd bij ons terecht kunnen. We kunnen ook vroeg met voorlichting beginnen, het liefst al bij de jongsten van de basisschool, zie het www.nationaalmediapaspoort.nl. Klik op het plaatje om de uitzending terug te kijken.

liesbethhoppauw

Liesbeth Hop in Hart van NL

Hart van NL, 23 mei 2018: super sympathieke actie van HTM die schoolkinderen heeft laten nadenken over hoe je mensen in het openbaar vervoer weer met elkaar in contact brengt! Helaas willen we daar met rust gelaten worden, maar de boodschap is duidelijk... mag die smartphone tijdens het eten bijvoorbeeld even weg? Klik op het plaatje om de aflevering terug te kijken.

liesbethhophartvannl

Nieuw boek! Mijn kind is anders. Elk kind mag zichzelf zijn.

mijnkindisandersVeel ouders horen dat hun kind 'anders' is. De buren zeggen het, de familie signaleeft het, op school vindt de juf het en vaak herkennen ouders dat ook wel. Maar wanneer is er echt iets aan de hand en laat je je kind onderzoeken? En zijn er echt zoveel kinderen en jongeren met ADHD en autisme, of overdiagnosticeren we? 

Liesbeth Hop pleit ervoor dat alle kinderen en jongeren de aanpak krijgen die ze nodig hebben in plaats van een label dat laat zien wat ze 'mankeren'.

Klik hier om bij Bol.com te bestellen