Liesbeth Hop bij NPO Radio 1 Dit is de Dag
Uitzending over de toekomst van de kijkwijzer.
Donderdag 30 november 2018
Luister hier terug (start bij 18:30)
Uitzending over de toekomst van de kijkwijzer.
Donderdag 30 november 2018
Luister hier terug (start bij 18:30)
7 op de 10 tienermeisjes blijken geen moeite te hebben met het versturen van naaktfoto's. Dat blijkt uit een onderzoek onder 3000 meisjes door Girlscene.
Hoe mediawijs zijn ze eigenlijk? Wat is sexting? Hoe voorkom je digitaal pesten? Hoe herken je een groomer?
Kinderen gebruiken steeds vaker tablets, computers en smartphones. Maar daar kleven ook risico's aan. Op ongeveer zeshonderd basisscholen krijgen kinderen vanaf vandaag les om ze bewust te maken van de risico's op internet.
Liesbeth Hop is directeur van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij, die samen met de Radboud Universiteit dit lespakket ontwikkelde. Deze Academie hield zich al langer bezig met het geven van medialessen aan de bovenbouw van het basisonderwijs, maar gaat de lessen nu al vanaf de eerste groep aanbieden. Aan het eind van groep 8 ontvangen de kinderen een 'mediapaspoort'. "We zijn erachtergekomen dat we veel eerder met die lessen moeten beginnen. Kinderen van 3 à 4 gebruiken al een tablet.
‘We hebben een soort beeld gecreëerd van het ideale kind. Een kind dat altijd vrolijk is en door het leven huppelt. Als dit niet het geval is dan denken we dat er gelijk iets aan de hand is en plakken we er een label op. Ik vind dat een zorgelijke ontwikkeling.’
Dat zegt opvoedcoach Liesbeth Hop in Dit is de Dag.
Ze bezocht afgelopen week de succesvolle animatiefilm Inside Out. Een film over de binnenwereld van een 11-jarig meisje. In de film zie je wat er in het hoofd van het meisje omgaat en worden emoties uitgebeeld in animatiefiguurtjes.
Minder gezeur om speelgoed. Met een nieuwe lesmethode wil de stichting Media Rakkers kinderen weerbaarder maken tegen de verleidelijke boodschappen van de reclame-industrie. Directeur Liesbeth Hop: “Wij vinden echt dat ze daar recht op hebben."
Jawed Karim, een van de oprichters van YouTube, plaatste vandaag precies 10 jaar geleden de allereerste video op het online videoplatform. Miljarden video’s volgden. En van veel van die video’s kun je heel veel leren.
Inmiddels is youtube het niveau van grappige filmpjes ontstegen en staan er ook steeds meer educatieve video's online. Renze Klamer ontdekte dat veel docenten anno 2015 zelfs niet meer zonder youtube zouden willen lesgeven. 23-04-2015.
Klik hiernaast op de afbeelding om de uitzending terug te luisteren.